Energielandschappen
van de toekomst
Eind 2019 is door NederLandBovenWater een prijsvraag uitgeschreven om te komen tot ideeën voor de inpassing van nieuwe vormen van energie in het Nederlandse landschap. Voor die prijsvraag zijn 3 verschillende loacties aangeboden: een stedelijk zoekgebied in Zwolle, een waterrijk zoekgebied in Zeeland en een landschappelijk zoekgebied, langs de A16 tussen de Belgische grens en het Hollands Diep. De prijsvraag is gewonnen in het Landelijk gebied.
Samen met M3Energie (Hans Klunder) en MDsign (Mark Dijstelberge) is een brainstorm gedaan voor dat landelijk gebied langs de A16 en de HSL. Het doel was om concrete voorstellen te lanceren met bewezen techniek die de aanwezige landschappelijke kwaliteit ondersteunen en zelfs kunnen opwaarderen. Daarmee wordt positie ingenomen tegen de huidige praktijk van het bouwen van nieuwe energievormen die lukraak in een landschap worden gedropt en leiden tot landschapsvervuiling en groeiende maatschappelijke weerstand. In de inzenmding zijn 3 concrete voorstellen gepresenteerd met het uitgangspunt: het kan beter en mooier.
De bestaande brug in de A16 over het Hollands Diep is op termijn (10 jaar) aan vervanging toe vanwege ouderdom en een toenemende verkeersdruk. Op dat moment kan (en moet) die brug een duurzaam icoon in het landschap worden en met verschillende vormen van opwekking energie gaan produceren:
Die nieuwe brug wordt opgehangen aan de masten van grote windturbines, staand in het water van het Hollands Diep. In de voet van die masten is een stromingsturbine gemonteerd die het stromend water gebruikt voor opwekking van electriciteit. Lansg de oevers, rondom de aanlanding van de brug worden zonnepanelen afgemeerd in 2 losse velden en ook de brugrand word voorzien van PV panelen. Het brugek wordt voorzien van warmtelussen die de zomerhitte gebruiken en in de winter bevriezing voorkomen.
Air Lage Zwaluwe behelst de ombouw en uitbouw van een bestaand tankstation langs de A16 tot een Energie themapark waar nieuwe technieken van opwekking en opslag worden doorontwikkeld en gepresenteerd aan het publiek. In de eerste plannen is plaats voor windturbines, zonnekassen, aardwarmte generator, accumulatoren en diverse publieksfuncties en bedrijfslocaties in de enegiesector.
Langs de A16 bij Breda bevind zich naast het BAC stadion, een groot areaal aan bedrijfsloodsen, veelal gelieerd aan distributie en opslag. Die gebouwen en ook de daarbij gelegen parkeerterreinen, kunnen worden opgewaardeerd met een solar dak en gevels tot een Solar City. Daarmee kan wordt een groot deel van stroombehoefte van de stad Breda worden vergroend. De opwaardering zorgt daarnaast ook voor een visuele make-over en een groene branding van de bedrijven tot een voorbeeld voor nieuwe bedrijvenparken. De koppeling met de voetbalclub NAC maakt het ook voor Bredanaren aantrekkelijk.