Zon op Water
In opdracht van Rijkswaterstaat is een onderzoek gedaan naar drijvende velden met zonnepanelen op bestaande locaties van RWS. Dat onderzoek had als start een algemeeen karakter om de inpassingsmogelijkheden van drijvende zonneparken in de omgeving te onderzoeken, al dan niet gecamoufleerd.
Aansluitend is rondom het sluizencomplex van de Kreekrak (Zeeland) onderzocht, hoe en waar de drijvende zonnepanelen kunnen worden toegepast, met welke middelen en opbrengsten en welke impact dat dan heeft op de omgeving.
Camouflage
Drijvende velden zonnepanelen worden in het algemeen vanaf het land gezien en gedragen zich dan als een lange glinsterende streep in het perspectief van het landschap. Daarbij vervalt het zicht op het water en neemt daarmee het gebruik van dat water af. Tevens is er een impact op de waterkwaliteit doordat minder licht het water kan bereiken. Al die zaken zijn door RWS onderzocht om de totale impact en de kansen te onderzoeken.
Voor drijvende zonnepanelen zijn diverse aanbieders in de markt met slimme losse drijvers die op het bewegende wateroppervlak meebewegen en waarop zonnepanelen kunnen worden gemonteerd.
Ons onderzoek gaat uit van die bestaande systemen en onderzoekt wat de impact op de omgeving is. Daarbij is de uitgangssituatie vergeleken met een eerlijk model waarin de panelen gewoon zichtbaar aanwezig zijn. Als aanvulling daarop zijn diverse modellen ontwikkeld die de aandacht op de afgemeerde panelen wegnemen of zelf geheel onzichtbaar maken met een camouflerende rand. In de natuurlijke variant van die camouflage wordt een rand genmaakt met een af te meren zoom van beplanting langs de velden met panelen die naast de camouflerende werking ook een ecologische meerwaarde opleveren.
Kreekrak
In de case-study Kreekrak zijn die oplossingen nader onderzocht in een opstelling met ca 140.000 panelen (45 MWatt-piek) als aanvulling op het reeds aanwezige windpark rondom het sluizencomplex. De positionering is gedacht op het aldaar aanwezige bufferbekken en het spuikanaal. Daarbij is het wateroppervlak slechts ten dele bedekt om recreatie en sportvisserij te kunnen blijven faciliteren en is ook rekening gehouden met de aanwezige trekroute voor vleermuizen. In een reeks studies is de oriëntatie van de panelen onderzocht en de schakeling met losse af te meren velden.
Samen met RWS is bezien of eea in een aantrekkelijke business-case in aanbesteding gebracht zou kunnen worden, dat kan! Om politieke redenen staat de uitvoering vooralsnog
on hold.